Ik fiel de wyn van God fandei

 

Impressie van een cantorijweekend

 

Met de boot

Wie naar Terschelling vaart, wil het wegvaren uit de haven van Harlingen en het binnenvaren in de haven van West niet missen vanaf het dek. Je wilt zien hoe het land steeds verder verdwijnt en een ander land aan de horizon dichterbij komt. Ook al staat er nog zoveel wind en is het koud.


 

 

 

 

Hoewel verkleumd, kregen we een warm gevoel toen we Heleen en Nienke op de kade van Terschelling zagen die ons stonden op te wachten.

 

 

Nog maar net aangekomen, kwam de snelboot binnen met een volgende ploeg cantorijleden. Bep was er nog beduusd van. Bijna had ze achter moeten blijven in Harlingen. Ze had geen kaartje gereserveerd en er was voor haar geen plaats meer op de boot. Uren zou ze alleen moeten wachten op de volgende boot, ware het niet dat ze in het zicht van het loket was blijven staan en op het allerlaatste nippertje toch een kaartje had weten te bemachtigen.

    

Bijna onder de echte Brandaris was ons onderkomen met de originele naam ‘Huize Brandaris’, een gezellige locatie waar we geheel self supporting waren.

 

 

 

 

 

 

 

Op de fiets

Na het huren van een fiets waren bijna de eersten die we tegenkwamen Hennie en Anja, die al een dag eerder gekomen waren en moe van een lange fietstocht op weg waren naar “huis”. .

Het leven op Terschelling wordt bepaald door de boot. Steeds meer koorleden kwamen aan, opgewacht door degenen die er al waren, tot de laatste boot de mensen die hadden moeten werken uitbraakte om half 10 ‘s avonds.

Op zaterdagmorgen kwam Geertien vers uit Malmö aan en met de boot van half zes kwam Bert, die door drukke werkzaamheden alleen kwam om op zondagmorgen de uitgedunde mannenpartij te versterken. Iets wat bij iedereen grote bewondering wekte.

 

 

 

Zaterdagmorgen vertrokken de cantorijleden op de fiets met een mooie omweg door bos en duin naar kerkgebouw ET10 in Midsland om zich daar te verdiepen onder leiding van predikante Mathilde de Graaf.

De zon werd afgewisseld met felle buien.

 

De duinen in

Na een warming up moesten we de sterke kant van onze eigen stemgroep voor de anderen uitbeelden. Geen geringe opgave. Vervolgens moesten we een foto van Terschelling uitzoeken die ons aansprak en daar een lied of tekst bij noemen die spontaan in ons bovenkwam. Verrassend was het wat er boven kwam.

Daarna vertrokken we met proviand in de bolderkar en de vlag van Terschelling de duinen in op weg naar de zee.

 

 

 

Onderweg kregen we allerlei opdrachten met de bedoeling om met elkaar in gesprek te komen over de cantorij in het bijzonder en zingen in het algemeen. Een van de vragen om over te praten was: Kan je maat houden? Al gauw ging het over heel andere zaken dan muziek maken….

 

Jouk Haan en Japke Cupido

We hebben de zee die dag niet gehaald, alleen vanaf een duintop gezien, waar Mathilde in de stromende regen, de elementen trotserend, de legende vertelde van Jouk Haan. Jouk Haan, de succesvolle zeeman, die uiteindelijk het geluk vond bij Japke Cupido op Terschelling. Beiden kwamen helaas jammerlijk om in de golven.

Aangezien wij ondertussen ook weg regenden, werd het verhaal afgemaakt in een nabijgelegen bunker. Jouk Haan, die nooit meer teruggevonden is en die waarschijnlijk vastgehouden wordt door de zeemeerminnen. Jouk Haan, wiens naam zeer veel ter sprake kwam. Jouk Haan had een onvergetelijke indruk achtergelaten bij de cantorijleden.

 

 

 

Naar de kerk                        

Na deze onvergetelijke gebeurtenissen moest er nog gerepeteerd worden met Piet Stobbe, de organist en oom van Nienke, in de kerk. Het werd een wat moeizame repetitie. Na deze bijzondere buitendag was de rek er wat uit.

 

 

Zondagmorgen was de kerkdienst met voorganger ds Jan Smit uit Beilen, een geboren Terschellinger. De dienst had liturgisch gezien een hoog Open Hof gehalte. Het bracht bij velen de tranen in de ogen, vooral bij het slotlied dat voor het eerst in het Terschellings gezongen werd door de cantorij:’Ik fiel de wyn fan God fandei’ ( Ik voel de wind van God vandaag)

 

 

 

Spoedig daarna vertrokken de eerste koorleden alweer met de boot van half één, uitbundig uitgezwaaid en dat ging zo door tot op maandagmiddag half zes de laatste koorleden vertrokken uitgezwaaid door de moeder van Nienke, die op West woont.

 

 

Captains diner

Het moet gezegd: Er was goed voor de inwendige mens gezorgd. Terschellinger koek, Terschellinger neutjes, Terschellinger hapjes…Het kon niet op.

En wat te denken van de copieuze diners die voorbereid waren door Geertien , Heleen en Nienke.

 

 

Op de eerste avond een heus Captains diner met spek en bonen. Wel teleurstellend voor mensen die dachten een chique diner van vijf gangen aangeboden te krijgen en waarbij de keukenploeg onder leiding van chef kok Willem bijna in opstand kwam door de grote hoeveelheden uien en spek die gesneden en gebakken moesten worden en wat te denken van de hand gedraaide gehaktballetjes…?.

 

 

Er werd met smaak gegeten. Zelfs de mensen die geen boon door de keel beweerden te krijgen, waagden er zich met lange tanden aan en moesten toegeven dat het alles meeviel.

En wat te denken van het ludieke toetje op zaterdag: twee billenvla met een poepje, dat erin ging als koek na een pastadiner met heerlijke sauzen.

Kortom een onvergetelijk weekend, een onvergetelijk eiland….

Nienke bedankt, dat je deze heerlijke eilandervaring met ons wilde delen en ook Geertien en Heleen bedankt voor alle voorbereidingen waar jullie zeker twee jaar aan gewerkt hebben.

 

Anneke van Wijngaarden

 

Klik hier voor meer foto’s